Kehon ja mielen tasapaino


Ihmiskehossa on yli 600 lihasta ja ajattelemme n. 80.000 ajatusta päivässä. Miten saamme suhteutettua kehon ja mielen tasapainon? Jokainen meistä on yksilö, jolla on tietynlainen lapsuus, kasvatus, ympäristö, luontaisia taipumuksia, rajoittavia uskomuksia, erilaisia tunnetiloja, motivaatiotekijöitä.

Saamme joka päivä vinkkejä kehon ja mielen tasapainon parantamiseen, kuinka jumpata, kuinka syödä, kuinka rauhoittaa mieltä. Olemme yksilöitä, mutta useammat päivittäiset ohjeet ovat yleisiä ohjeita, yleisen normin mukaan. Mitä ohjeita voimme uskoa ja toimia niiden perusteella, jotta pääsemme lähemmäksi tasapainoa?

Tässä kuusi asiaa, joihin on hyvä kiinnittää huomiota omassa itsessään, jotta pääsee lähemmäksi tasapainoa.

  1. Olemme, mitä ajattelemme. Valjasta ajatuksesi kohti onnistumista. Jos jokin ajattelussasi ei vie sinua haluamaasi suuntaan, muuta sitä.
  2. Jokaiseen ajatukseen liittyy tunne – neutraali, pieni tai suuri. Mitään muutosta ei tapahdu, jos tunteet jätetään ulkopuolelle.
  3. Rajoittavat uskomukset ohjaavat toimintaamme voimakkaasti ja niihin liittyy vahvasti kielteiset tunteet. Ne ovat kuin kehää kulkevia ajatuksia ja yksi asia johtaa koko ajan toiseen.
  4. Mitä egosi haluaa eli millaisen elämän haluat luoda itsesi ulkopuolelle? Mihin intuitiosi ohjaa sinua?
  5. Myönteinen asenne auttaa nopeatempoisessa elämässä ja se kuljettaa hyvällä otteella meitä eteenpäin. Voimme aina valita miten suhtaudumme hyviin tai ikäviin asioihin.
  6. Motivaatio vie meitä eteenpäin tarmolla. Mikä sinua motivoi?

Miten saamme ajatuksemme haltuun?

Useammat ajatuksemme ovat alitajuisia, tulevat tietoiseen mieleen tiedostamattomasta mielestä. Onko sinulle koskaan käynyt niin, että sisäinen äänesi, intuitiosi sanoo sinulle, esimerkiksi, älä luota tuohon ihmiseen tai tuo ei ole hyvä ostos tai juuri tuo on oikea vastaus? Mitä silloin teet? Kuunteletko sisäistä ääntäsi vai vaiennatko sen järjelläsi? Jälkikäteen voimme todeta, että olipa hyvä, että kuuntelin tai miksi en kuunnellut? Kun haluat muuttaa jotain elämässäsi, ala kuuntelemaan itseäsi, omia ajatuksiasi.

Ihminen on sitä, millaisia ajatuksia päässä tulvii koko päivän. Ovatko ajatukset omaa hyvinvointia edistäviä vai onko ajatuksissamme jatkuva pelko riittämättömyydestä, epäonnistumisesta, kyvyttömyydestä tai hyväksynnän puutteesta? Tunnetasolla egomme toimintaa ohjaa pelko ja se hakee vastausta kysymyksiin: ”Millaisen elämän haluan rakentaa itseni ulkopuolelle? Minkälainen minun on oltava, jotta saavutan tuon elämän?” Onko omien tekojen ohjauspiste toisia kunnioittava vai toisia vähättelevä? Millaisia tunnetiloja saan aikaan erilaisilla ajatuksilla?

Kuinka tunteita voi säädellä?

Kaikenlaiset tunteet, hyvät tai huonot, iloiset tai ahdistavat, ystävälliset tai vihamieliset, ovat erittäin tarttuvia. Ne ovat voimakasta energiaa, jota välitämme muille ilmeinä, eleinä, äänensävyillä ja tekoina. Itsellämme saattaa olla hyvä päivä, mutta vaikkapa työkaverimme on jo aamusta erittäin kiukkuisella tuulella. Hänen kielteinen tunnetilansa voi saada oman tunnetilamme muuttumaan hyvästä huonotuuliseksi.

Miten voimme suojella itseämme ottamasta toisen tunnetilaa itseemme?

  • Ymmärrämme, että meillä on hyvä päivä ja työkaverillamme on huono päivä.
  • Ajattelemme, että joku on saanut hänet huonotuuliseksi ja syy ei ole meissä.
  • Käytämme omia, myönteisiä voimavarojamme suojelemaan itseämme toisten huonoilta tunteilta ja pysymme omassa tunnetilassamme.

Mitä rajoittaville uskomuksille voi tehdä?

Elämäämme rajoittavat uskomukset voivat koostua useista eri rajoittavista uskomuksista. Esimerkiksi: ”Uskon, ettei minua arvosteta työntekijänä, koska minulla ei ole korkeakoulututkintoa. Olen aina vähemmän tärkeä, kun tiimissä mietitään projektivastuita.” Tällainen uskomus rajoittaa omaa motivaatiotamme ja on turhauttavaa.

Ajattelevatko myös muut tuolla tavalla? Mitä tuollaisesta ajattelusta seuraa? Mikä tekee korkeakoulututkinnon omaavasta henkilöstä paremman kuin itse on? Voiko ajatella, että kaikkia projektissa tarvittavia taitoja ei voi opetella teoreettisesti?

Meidän on vaikea ymmärtää, että joku ajatuksemme voi olla elämäämme rajoittava, sillä olemme niin tottuneita ajattelemaan kyseisellä tavalla. Rajoittavaan uskomukseen liittyy hyvin voimakkaita tunnetiloja ja ne ovat usein ankkuroituneet syvälle meihin. Ajattele, mitä ajattelet ja miten ajattelusi vie sinua elämässä eteenpäin.

Intuitio on voimavara, jota kannattaa vaalia

Intuitio on arvoituksellinen, sillä sitä on vaikea määrittää ja usein vaikea myös havaita. Jokaisen intuitiosta löytyy oma ajattelun prosessi. Ajattelullamme on siis suora yhteys kehon ja mielen tasapainoon. Tietoinen mieli eli rationaalinen ajattelu on hidas, kun taas intuition toiminnallinen suorituskyky on valtava. Intuitio toimii tunteiden ja rajoittavien uskomusten sekoittamana epäluotettavasti. Voimakkaat tunteet johtavat meitä usein harhaan ja sen vuoksi on hyvä oppia tunnistamaan omia ajatuksia sekä säätelemään tunteitaan.

Mihin egosi ohjaa sinua?

Kun haluamme elää omannäköistämme elämää, oma toimintamme ja elämämme ohjauspyörän on oltava sisimmässämme. Mikäli ego ohjaa meitä vahvasti, on elämä pitkälti suorittamista. Kun egon ohjaamina olemme suorittaneet yhden etapin, on seuraavan suorituksen aika. Jatkuva pelko, kontrolli ja hyväksynnän hakeminen suorittamisen kautta saattaa tehdä elämästä onnettoman. Molempia tarvitaan, mutta egon ja aidon sisimpämme on tehtävä yhteistyötä tasapainon saavuttamiseksi.

Kehon ja mielen tasapaino

Kehon ja mielen tyyneyden ja tasapainon saavuttamiseen tarvitaan hyviä ajatuksia, tasaisia tunteita, kunnioitusta itseä ja muita kohtaan, tunneälyä, sallimista, anteeksiantamista ja monia muita asioita. Olemme lähellä tasapainoa silloin, kun olemme yhteydessä itseemme, toisiin ihmisiin ja tiedämme mihin suurempaan kokonaisuuteen tunnemme kuuluvamme.

Rakkaus itseen on isosti tahtomista. Se on sitä, vaikka aina ei tuntuisikaan hyvältä tai helpolta, sitoudut sinuun kaikesta huolimatta. - Tiina

 Kun haluat sitoutua itseesi ja sijoittaa hyvinvointiisi, varaa ilmainen valmennuskerta tai ota yhteyttä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä hyvinvointivalmentaja tekee?

Miten vähentää stressiä?