Miten vähentää stressiä?



Kuuluuko sinun päivääsi lieviä stressinaiheuttajia, kuten ärsyyntymisen tunne toisesta ihmisestä, tilanteesta, sanoista, pieleen menneistä suunnitelmista? Jännitätkö ennakkoon tulevia asioita ja tapahtumia elämässäsi, kuten toisen kohtaaminen erimielisyyksien jälkeen, uusien ihmisten kohtaaminen, suuri elämänmuutos edessä, esimerkiksi leikkaus, sisäänpääsykoe, muutto?

Voimakasta stressiä aiheuttavat, esimerkiksi, läheisen ihmisen tai rakkaan lemmikin kuolema, rahahuolet, avioero, vakava sairastuminen. Nämä ovat tilanteita elämässämme, joita emme voi ennakoida. Elämässä hyvät ja huonot asiat sekä tapahtumat kulkevat koko ajan rinnakkain. Kun tuntuu siltä, että suru sumentaa ajatukset ja ahdistava tunne valtaa kehon, jotain hyvää tapahtuu myös samaan aikaan. Hyvää on vain vaikeampi huomata, kun tummanpuhuva sävy ottaa meidät haltuunsa. 

Tässä kirjoituksessa annan seitsemän yksinkertaista keinoa vähentää stressiä.

Stressin vähentäminen on tärkeää, koska lievimmilläänkin stressi voi saada sinut reagoimaan epämiellyttäviin tai ärsyttäviin asioihin kielteisellä tunteella. Tämä kuluttaa energiaasi ja edelleen lisää stressiä. Stressi on kuin häkä: tunteiden näkymätön saastuttaja.

Huonoja, epämiellyttäviä, ahdistavia tunteita meissä tuottava stressi heikentää vastustuskykyämme ja vaikuttaa aina epäsuotuisasti terveydentilaamme riippuen tunteiden voimakkuuksista. Joka tapauksessa stressi toimii kuin sähkökaapeli koko kehon läpikulkevana energiavirtana. Mikään osa kehostamme ei ole immuuni stressille ja se heikentää immuunipuolustusjärjestelmäämme.

Seuraavat seitsemän yksinkertaista keinoa auttavat sinua vähentämään stressiä:

1. Tunnista stressin aiheuttaja

2. Syö säännöllisesti

3. Juo tarpeeksi vettä

4. Ole itsellesi myötätuntoinen

5. Harjoita kiitollisuutta

6. Mieti, mitä haluat

7. Rauhoita mielesi

Mitä siis voit tehdä stressin vähentämiseksi?

Tunnista stressin aiheuttaja

Mieti hetki, miksi sinua ärsyttää. Mitä voit tehdä asialle, jos kuulet naapurin räksyttävän koiran, työkaverisi valittaa usein, lapsi kiukuttelee tai jokin ei mene suunnitelmiesi mukaan? Kannattaa olla rehellinen itselle, mikä asiassa ärsyttää eniten. Huomaamalla omat tunteet ja ajatukset ovat usein ensimmäinen askel, joka vaimentaa ärsytyksen tunnetta. Pohdi, onko asia kuitenkaan niin merkittävä, että antaa sen vaikuttaa kielteisesti omaan tunnetilaan? Voimme ainoastaan muuttaa omia ajatuksiamme sekä suhtautumistamme eri tilanteisiin.

Ennakkokäsitykset ohjaavat meitä voimakkaasti ja alamme helposti tulkita asioita sekä tilanteita ennakkokäsityksen mukaisiksi. Jos ajattelee, että kohtaaminen menee pieleen, se ohjaa käyttäytymistämme toisen kohtaamisessa kielteiseen suuntaan. Toisen kohtaamisessa ei voi etukäteen kirjoittaa vuorosanoja. Mieti millaisia ennakkokuvia luot itsellesi ihmisistä, asioista, tilanteista.

Syö säännöllisesti

Eräs yksinkertaisin asia poistaa ärsyyntymisen tunnetta on syödä säännöllisesti sekä riittävästi päivittäiseen kulutukseen nähden. On hyvä muistaa, että myös ajatustyö kuluttaa paljon energiaa. Säännöllinen ateriarytmi auttaa pitämään verensokerin tasapainossa.

Juo tarpeeksi vettä

Toinen yksinkertainen asia on juoda riittävästi vettä ja välttää liikaa kofeiinia, joka on piriste ja voi aiheuttaa ärtyneisyyttä. Riittävä veden juonti pitää kehomme nestetasapainoa yllä sekä takaa sen ettei kehostamme tule liian kipuherkkä mm. lihaskipu tai päänsärky.

Ole itsellesi myötätuntoinen

Harjoita myötätuntoa itseäsi kohtaan. Olemme usein liian ankaria itsellemme monissa asioissa ja tilanteissa. Puhu itsellesi kauniisti ja kannustavasti. Jos emme ole myötätuntoisia itsellemme, emme voi olla sitä myöskään muille. 

Harjoita kiitollisuutta

Millä mielellä nouset uuteen päivään? Päivän voi aloittaa esimerkiksi sanomalla itselle 3-5 kannustavaa sanaa, miettimällä mitä haluaa saavuttaa päivän aikana tai olemalla kiitollinen siitä mitä itsellä on. 

Mieti, mitä haluat

Keskitä tavoitteesi siihen mitä haluat. Vaihda kielteinen ajatus eli mitä ET halua välittömästi aina myönteiseen muotoon eli mitä HALUAT. 

Rauhoita mielesi

Stressaavan olon vastapainoksi kannattaa olla hetki hiljaisuudessa, mietiskellä. Meditaatio on mielen tyhjentämistä ajatuksista, se on hiljainen hetki itsen kanssa, juuri tässä hetkessä. Mieli on tyhjänä ajatuksista ja keho tunteista. Sisäinen puhe vaimenee ja hiljenee. Pienikin rentoutus päivässä lisää energiaa ja rauhoittaa meitä. Tavoitteena on vain olla ja nauttia omasta hetkestä.

Lopuksi

Itselläni on useita erilaisia stressaavia elämänkokemuksia kuten alkoholinhuuruinen lapsuus, läheisen kuolema, avioero, konkurssi, talousvaikeudet, syöpä ja siitä toipuminen, tunteiden ylikuorma ja miten niitä on oppinut säätelemään. Näiden vaikeuksien voittamiseen ovat auttaneet hyvä ja säännöllinen ravinto, riittävä vedenjuonti, monipuolinen liikunta, tasainen uni, erilaiset mielenharjoitukset, rajoittavien uskomusten purkaminen sekä meditointi. 

Kun kaipaat muutosta oman mielen tai kehon jumitilanteeseen, varaa ilmainen tilannekartoitus tai ota yhteyttä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä hyvinvointivalmentaja tekee?

Kehon ja mielen tasapaino